Page content

Aankoop goud

De aankoop van goud kan grofweg in twee grote groepen worden opgesplitst. Bij de ene wordt fysiek goud aangekocht, bv. goudstaven kopen. Terwijl de andere groep bestaat uit een contractuele overeenkomst waarbij je nooit fysiek goud in handen zal krijgen. Beide varianten hebben enkele voor- en nadelen. Een bijzonder geval is het aankopen van goudaandelen, hetgeen er op neer komt dat je investeert in een bedrijf. Deze investeringsvorm met betrekking tot goud is dus eerder vergelijkbaar met de meer traditionele soorten beleggingen.

Aandachtspunten

Bij de aankoop van goud houd je best rekening met enkele aandachtspunten. Goudmunten en in mindere mate goudstaven zijn niet altijd van puur goud, laat je dus voldoende informeren vooraleer je overgaat tot aankoop. Ook worden er een heleboel goudmunten verzameld door heuse liefhebbers, hierdoor is de waarde minder stabiel en dien je naast de goudwaarde tevens de verzamelwaarde ervan te kennen. Uiteraard dien je goud ook nog veilig op te slaan en te bewaren, al valt dit in de praktijk heel goed mee.

Financiële kopzorgen

Goud is vrij van btw, hetgeen meteen een enorme slok op de borrel scheelt in de kosten. Hiernaast heeft de aankoop van goud nog meerdere voordelen. Niet enkel is het makkelijk om in te beleggen, en tevens eenvoudig om de goudkoers te volgen, hiernaast is het ook gemakkelijk te bewaren. In een kleine (bank)kluis kan je al snel een heus kapitaal opslaan. Belangrijker voor ons investeerders is uiteraard de te maken winst, op zijn minst wordt de waarde behouden bij de aankoop van goud. Wanneer we kijken naar de grafieken over lange periodes zien we zelfs dat de waarde nog steeds stijgt. En een ding is alvast zeker, wie ervoor vreest dat het financiële systeem ineenstort, kan maar beter een mooie voorraad goud inslaan.